20 mar. 2016

Managementul schimbării - pe înțeles!

”Știi cum stă treaba cu fluturii de noapte și cu Icar: s-au ars, aripile li s-au topit. Și mai sunt și alte povești în care totul se termină prost, penalizând un vis prea mare, pe cineva care «nu-și cunoaște locul». Dar să fie visul sau orbirea problema sau faptul că s-au lăsat furați de vis? Și să știi că visele te fură, te absorb, te magnetizează – cam cum e când ești îndrăgostit.

Ca și dragostea, e vorba de un joc de putere în care eu văd trei posibilități: ori îți domini visul și atunci curând n-o să mai găsești în el nicio plăcere, ori te domină el pe tine și vei fi măcinat de o foame continuă, ori te adaptezi și te vei juca cu visul de-a șoarecele și pisica, într-un crescendo permanent, tu vei deveni o superpisică și visul un ultrașoarece. E o spirală, te transformi și crești. Neverending fun.

 
Așa cum învățăm din mii de povești, drumul te schimbă. Dacă ești flexibil și ești atent la ce se-ntâmplă cu tine și în jurul tău, te adaptezi la piedici și schimbi: punctul de vedere, armele,
partenerii. Ca să mai fac o paralelă: să luăm fitness-ul. După o vreme crești greutățile, schimbi exercițiile, frecvența, schimbi tipul de antrenament, schimbi antrenorul, arăți bine, toate gagicile sunt la picioarele tale, dar ce să vezi, parcă te plictisești de asta și ce contează mai mult e că ai dobândit self-respect, încredere în tine. Nu știai la început că asta căutai, credeai că vrei să te placă fetele.Totul se transformă - și tu, și visul. Și da, e o contradicție, e un paradox. Când focalizezi într-un punct departe, vezi bruiat aproape și invers. În mers, peisajul se schimbă, observatorul se schimbă.

Ce trebuie să ai tu:
1. curaj– primul pas e esențial;
2. perseverență– următorii pași sunt și mai grei;
3. toleranță la schimbare– să observi, să te ajustezi, să te adaptezi, să înveți.
Iar dacă stăm să ne gândim, punctul 3 e singurul lucru pe care nu-l au fluturii de noapte și la care
nu s-a gândit Icar.

Așteaptă-te ca socoteala din târg să nu se potrivească cu cea de acasă. Și câte soluții sunt la problema asta! Nu e de speriat, e de creat. Așa că tinde spre limită și învață pe drum!”

Simina Diaconu
manager de proiect
Revista de Povestiri
www.revistadepovestiri.ro/ateliere 

De aici, pagina 42: ”Dacă te transformi, limitele nu te ard.”