12 dec. 2015

România - paradisul e verde*, dar diferă de la un loc la altul în ce priveşte întristarea şi suspinul


Am mers cu trenul juma' de ţară. Pe şosea, parcă nu se vede atât de cutremurător ce sărăcie e în ţara asta. Şi mult noroi. Şi se vede cum creşte din ea sărăcia asta - sărăcia e bogată în sărăcie: chirpici, cotecioare şi polate atârnă unele din altele. Nu e sărăcia celui ce nu vrea să muncească. Oameni care încropesc şi ei viaţa.



Ciudat e că la căutarea în limba română - ''sărăcie case romania'' nu prea găseşti astfel de imagini...Asta e rezultat la ''poverty houses romania'' - de aici: People Shefield live project. 

Sărăcia ''se ia''. Am văzut case vechi minunate îmbolnăvite: iata Castelul Brukenthal, în comuna Micasasă...
Imaginea e de aici: commons.wikimedia.org



Şi mult pământ nearat. Gol şi înnădit. Linia orizontului e frumoasă, mioritică, aşa. Ţara are pentru ce să fie mândră, oamenii nu prea. Fondul e bun, caracterul îl strică, avem noi o vorbă. Şi nu zic de oameni - oamenii trăiesc şi ei cum pot. Şi plătesc impozite pentru ca politicienii să administreze ce e de administrat. Ei administrează ce e de furat, pare-se. Hoţul are tehnici bine puse la punct - deci nu de tehnocraţi am dus lipsă... Mai degrabă, ne-au lipsit nişte politicieni virtuoşi, înţelepţi şi de bună credinţă - aristotelici, aşa.

Spre Bucureşti şi oraşele mari, peisajul se schimbă: casele se numesc rezidenţe*. Mdeh. De la ''prezidenţe'' - de agenţii de stat, de consilii de administraţie, de fonduri. Da, ştiu, am toată admiraţia şi respectul pentru cei care şi-au făcut case frumoase pe munca lor, dar ieri am văzut pe net unde e arestat la domiciliu inculpatul recent - nu-i spun numele, că poate că deja, azi, e alt nume.

Înţeleg că nu credem ce vedem. Nici prin ţară, nici prin statistici europene.



Când zici că eşti ''mândru că eşti român'', pe ce te bazezi, monşer politikon?! Măi.. zoon, cum a zis preşedintele cu trei mandate - deşi prin Constituţie nu e voie decât două.
Poli-tichia... 

*Paradisul verde, Green Residence - numele unor ansambluri de locuinţe lângă Bucureşti