6 dec. 2014

Implica-m-aş şi.. am cui ;)

Asociaţia Brain Fitness, editorul Revistei de Povestiri şi organizatorul unor proiecte şi ateliere minunate:

Citiți proiectul pe care l-am înscris în concurs și, vă rugăm, votați-l dacă vă place!
http://www.teimplici.ro/index.php/proiecte/view/id/184

ARGUMENTE:
Trecem prin școală din inerție: generală, liceu, facultate. Abia când ajungem aici realizăm că nu știm ce vrem să facem în viață, ce carieră ni se potrivește. E târziu.

Dintr-un studiu despre activismul civic al tinerilor (IMAS, 2011), p. 9: „Studenţii par a se teme de viitor, având deja instalată convingerea că locul de muncă va rămâne pentru ei multă vreme un deziderat. Dezvoltarea personală, acumularea de abilităţi profesionale şi perfecţionarea cunoştinţelor şi deprinderilor legate de o profesiune, condiţiile legate de avansare - într-un cuvânt dezvoltarea carierei - nu se constituie în criterii de orientare pe piaţa muncii. Locul de muncă este relaţionat de tineri în mod spontan cu banii, asociere care face ca viaţa profesională şi cariera să devină concepte golite de semnificaţia lor şi să se apropie mai mult de rezolvarea nevoilor primare. Acest complex atitudinal pare a fi destul de comun, putem vorbi de un risc al restrângerii aspiraţiilor în rândul studenţilor.”


Problema nepotrivirii între formarea oferită de învățământ și nevoile angajatorilor e cunoscută. Credem că intervenția necesară pentru o calibrare este la nivel de liceu, în clasa a XI-a, când starea de urgență legată de BAC și admitere încă nu s-a instalat și tinerii au timp să se gândească ce studii universitare li s-ar potrivi.
Metodele prin care fac aceste alegeri: respectând dorința părinților, eliminând opțiuni, mergând pe domeniul care îi atrage cel mai mult. Chiar și în ultimul caz, rămân întrebări: ce cred ei că îi învață acea facultate, cum cred că îi poate ajuta mai departe, în carieră?


Aici intervine proiectul „Antrenament pentru carieră”. Îi ajutăm pe elevii de clasa a XI-a dintr-un liceu din București să-și testeze presupunerile, să afle dacă ce își imaginează despre legătura studii-carieră/ce se întâmplă la job e și adevărat. Facem acest lucru prin întâlniri între profesioniști din anumite departamente din Telekom, HRi și elevi.


Pentru ca proiectul să fie sustenabil – să se reproducă anii următori, implicăm oamenii care influențează masiv cum se raportează elevul la viitor: director, diriginți și părinți. În grupul director + diriginți acționăm direct (coaching), pe părinți îi influențează mai departe diriginții.
Credem că dirigintele poate avea un rol mai mare, îi poate încuraja pe elevi să se gândească la viitor chiar dincolo de facultate, pentru că în funcție de cariera în care te vezi ar trebui să alegi facultatea.
- See more at:http://www.teimplici.ro/index.php/proiecte/view/id/184#sthash.VJeIKsew.dpuf


 Hai să rostogolim micul bulgăre de putere de jos în sus! Să facem ceva şi să fim mândri de noi: ''Where there is a will, there is a way!''

*Calea de votare: 
Într-adevăr e nevoie de o instruire specială ca să reușești să votezi pe site-ul Te Implici...  
„Votul implica să vă creați un cont, să-l activați, accesând link-ul din emailul de activare pe care îl veți primi si apoi să vă autentificați aici:http://teimplici.ro/index.php/site/login
Accesați apoi acest link http://www.teimplici.ro/index.php/proiecte/view/id/184 şiiii apare Motanov Motanul Mov cu zmeul roşu siiiii - in fineeee - puteti vota!

Puteti vota chiar din tara in care cititi ce scriu eu pe aici! 
Va multumesc mult pentru toata atentia! :)