23 iul. 2014

''Un om frumos e un erou ospitalier''


· May 3 ·2014

Cu Magda Bunea, un coach pasionat de profesia lui, am vorbit despre problemele de comunicare ale oamenilor, probleme care complică și simplifică restul lucrurilor. Ar fi păcat să nu citiți interviul (http://goo.gl/mdOFpz), sunt câteva idei pe care este important să le aflați.
1581 people like this 431 shares 
:) 
Aş vrea să precizez că, în fraza pe care au selectat-o cei de la site pentru imaginea de promovare a interviului, să facă ce ştiu nu se referă la ''să practice meseria pe care o ştiu'' - fapt de dorit în orice situaţie, desigur! - ci la comportamente ''ştiute'', deci la secţiunea convingeri autolimitative, acele ''hărţi'' mentale pe care le considerăm definitive şi care, de multe ori, ne duc spre practici păguboase pentru propria viaţă, personală sau profesională.
Există un confort ''al comportamentului ştiut'', necesar pentru calitatea vieţii: cât timp am pierde să ne gândim ''cum ştim să mergem''! Şi există acest obicei de a folosi ''scurtături'', un obicei util, dar care, dacă nu ne oprim uneori sa ne gândim la ceea ce facem, e rău-făcător: ne menţine în jalea privirii la drobul de sare şi la copil. Cum s-ar zice: ''ştim'' că drobul poate să cadă şi să lovească bebeluşul, şi asta ne face să plângem sau, dacă suntem atenţi la faptul că e alegerea noastră să facem lucrurile diferit, putem 'învăţa altceva: oricare din cei doi protagonişti poate fi mutat! 
Dificultatea de a face ''mutări'' cu care nu suntem obişnuiţi apare frecvent pe prcursul antrenării de a avea performanţe. Nişte răspunsuri interesante despre ''rezistenţa/ezitarea la succes'' puteţi citi în postarea de acum câţiva ani, ca urmare a întrebării pe care am pus-o pe un grup dedicat coaching-ului pe linkedin: