7 mar. 2013

CLEAR (modele de coaching/3)


Modelul CLEAR prezintă o perspectivă diferită asupra focusului într-o sesiune de coaching. Modelul CLEAR a fost dezvoltat de către Peter Hawkins la începutul anilor 80.

CLEAR este acronimul de la:

Contracting/contractarea: deschiderea discuţiei, setarea scopului, stabilirea rezultatelor dorite, acordul asupra regulilor ce vor fi respectate pe parcurs.
•  Listening/ascultarea: folosirea ascultării active şi a intervenţiilor catalizatoare prin care coach-ul îl ajută pe client să îşi înţeleagă mai bine situaţia şi să aibă o nouă perspectivă asupra ei.
•  Exploring/explorarea
Pasul 1: coach-ul asistă clientul să înţeleagă impactul pe care problema în discuţie o are asupra sa.
Pasul 2: coach-ul îl provoacă pe client să se gândească la mai multe posibilităţi de acţiune în viitor, pentru a rezolva situaţia.
•  Action/planul de acţiune: coach-ul oferă sprijin clientului în alegerea unei căi de acţiune şi în a decide care este pasul următor pe care trebuie să îl facă.
•  Review/recapitulare: închiderea şedinţei de coaching, consolidarea noii poziţionări a clientului relativ la problema sa, la deciziile pe care le-a luat şi la valoarea pe care o are pentru sine progresul făcut. De asemenea, coach-ul încurajează clientul să ofere feedback referitor la ce a fost de ajutor în procesul de coaching, ce a fost dificil şi să convină împreună ce ar dori să schimbe la următoarea sesiune de coaching.

Spre deosebire de modelul GROW, acest model face explicită nu numai importanţa faptului de a stabili obiectivul, dar şi de a se referi la problemele contractării propriu-zise, încurajând întrebări de genul:
  • Ce te ajută să înveţi?
  • Ce te blochează?
  • Ce ai dori anume azi de la procesul de coaching?
Pe de altă parte, modelul CLEAR scoate în evidenţă importanţa demersului de recapitulare a sesiunii de coaching abia încheiate, aceasta fiind una din cele mai puternice instrumente de a focusa coaching-ul pe care îl oferim asupra nevoilor viitoare de coaching ale clientului. Revederea procesului de coaching în ceea ce a avut eficace consolidează valoarea şi importanţa stadiului la care a ajuns clientul.


Mulţumiri Dr. Mike Munro Turner pentru permisiunea de a prelua textul de mai sus.
http://www.mikethementor.co.uk

Copyright pentru prezenta variantă Magda Bunea. 
Conform Legii drepturilor de autor, orice preluarea - integrală sau parţială - a acestui text este interzisă fără acordul scris al autorului traducerii.