2 nov. 2012

Hot-coaching: antrenament om la om în social media


Text realizat pentru revista COACHING NETWORK nr 1
(mulţumesc R.V.pentru idee!)


Un articol despre beneficiile coachingului, postat pe portalul hotnews (vezi link la finalul textului de faţă) a iscat 176 comentarii (atâtea erau în data de 18.05.2011). Iată câteva:

“Am o singură întrebare. Ce este “coaching”? Dacă e vorba de ceva, ALTCEVA decât magie, definiţia nu ar trebui să ocupe mai mult de o frază. Mai ţineţi minte primele ore de fizică din clasa a VI-a? Începeau cam aşa: fizica este ştiinţa care se ocupa cu studiul naturii (de fapt “fisica” înseamnă natură în greacă). Ideea pe care mulţi au scăpat-o este că individul trebuie să fie învăţat să facă deosebirea dintre ştiinţific, religios şi artistic. Dacă le amestecăm tot magie iese, indiferent de denumire. Dacă în loc de “testimonies” veţi veni cu fapte, dacă în loc de “insights” veţi veni cu definiţii, dacă în loc de vorbe de ocară veţi veni cu argumente, mai vorbim. Până atunci rămân la prima impresie: nu sunteţi decât nişte miracologi.”

“Sunt coach in formare [...]
Coaching-ul nu este ezoterie, magie, “moartea religiei” cum scria cineva intr-un comentariu. Coaching-ul este un instrument de dezvoltare personala si profesionala. Ca orice instrument, nu este musai sa functioneze pentru toata lumea. Cu precadere, se adreseaza oamenilor care isi doresc sa-si maximizeze potentialul, sa gasesca resurse si optiuni pe care nu le pot accesa in moment prezent din diverse motive si pe care le pot folosi pentru realizarea unui obiectiv concret.

Oameni care fac specula cu sperante pentru oameni necajiti.
Cand e omul mai amarat atunci il napadesc toti expertii in mantuire.

“Eu nu stiam ca exista o asemenea meserie. Mi se pare un pic aiurea sa inveti pe altul sa traiasca. Adica ne-am tampit atat de tare incat avem nevoie de cineva care sa ne spuna ce sa facem, cand sa facem si cum sa facem??? Sau e un fel de terapie si doamna e psiholog, sau ce?”

Uite ca am intrebat si pe Coach-ul meu despre asta si iti pun aici si raspunsul lui:
”In terapie, terapeutul pune un diagnostic si trateaza un pacient. Se incearca vindecarea unor traume din trecutul persoanei. Este o relatie de tip doctor-pacient.
Coaching-ul nu trateaza, nu este bazat pe vindecare.
Coach-ul este expertul in procesul de coaching(antrenare),
clientul este expertul vietii lui. Iar coach-ul il sprijina pe client sa isi gaseasca propriile raspunsuri, alegeri, decizii in viata. Un coach nu da sfaturi. Este un parteneriat co-creativ, egal.” (...)

“Coachingu’ asta o sa fie noua tendinta in Romania?Am dat cautare pe google dupa coaching imagini…Atatea fete prospere mai rar poti vedea…”

“Pasul următor e să angajăm pe cineva să si trăiască în locul nostru…”

”(...) un coach ajuta la starnirea potentialului benefic din om, insa tot omul spune spre ce ar dori sa se indrepte… deci e vorba despre o echipa ce conlucreaza impreuna! (...) Si chiar daca unii nu cred, aceste lucruri exista in mod frumos si corect, nu e vorba de escrocherii sau alte miracole, ci doar miracolul vietii traite frumos!

http://smartwoman.hotnews.ro/simt-ca-n-am-viata-in-mine-doar-supravietuiesc-simt-ca-ma-mint-asa-arata-existenta-mea-inainte-sa-invat-cum-sa-imi-fac-curat-in-viata.html

alte articole din revista, aici
http://coaching2success.blogspot.ro/2012/05/coaching-network-1inner-game.html

revista nr 1, aici 
 http://coaching2success.blogspot.ro/2012/02/coaching-net-works.html