29 oct. 2012

Facerea de sine (sic)

Toţi oamenii sunt inteligenţi. 
Fapta îi face uneori să pară proşti - 
lipsa de atenţe ”te face” - am zis.

Unde ”a face pe cineva” are sensul de a-l face altceva decât e, decât vrea - şi poate! - să fie; ”proşti” are sensul tehnic de inadecvare la realitate: realitatea persoanei, respectiv realitatea contextului; ”inadecvare” vrea să zică lipsa bunăvoinţei de a te vedea în tot ceea ce eşti şi de a vedea realitatea în tot ceea ce e.

Deseori, ”a face pe cineva” se zice manipulare, (poate fi şi manipularea interioară: convingeri autolimitative te fac să acţionezi în sensul confirmării şi consolidării lor) - , iar ”prost” se zice neperformant (e cu folos să observăm că, în mod curent, răutatea nu e asociată cu prostia
deşi, la ”măsurare” iese tot neperformantă!), iar ”inadecvare” - nu se zice, se simte: lipsa de iubire de sine şi de ceilalţi.
Toţi trăim şi aşa, şi aşa. Hai să iubim mai mult - şi pe noi, şi pe ceilalţi. 
Hai să fim mai atenţi!


.......................
Later edit//2017

AER - atenție, empatie, respect - e un operator pe care l-am folosit prima dată acum 6 ani, într-o serie de traininguri despre comunicare, ținute pentru oamenii angajați în bănci și firme de brokeraj. Îi zic ”operator” pentru că nu e vorba doar de a facilita memorarea aspectelor importante în viață alături de ceilalți ci și de a avea o bază de evaluare, față de care să îți propui să crești ”scorul”. Programul s-a derulat pe parcursul a 12 luni și numărul de cursuri s-a dublat, la cererea participanților. Mi s-a spus că se făceau liste de așteptare :)

Dacă sunteți în așteptarea unui prilej de învățare și îmbunătățire a modului de comunicare cu voi înșivă și cu ceilalți, puteți să vă puneți niște întrebări:
-  cât mi-am propus să mai aștept? câte luni, câți... ani?
-  până la ce nivel de supărare pe mine și pe ceilalți?
-  ce câștig din faptul (!) că îmi plâng de milă? (oups!)
-  ce anume aștept să se întâmple ca să schimb ceva?
-  ce câștig dacă îmi las viața condusă de alții? ce pierd?

Dacă iese dezechilibrată balanță pierdere-câștig, poate te interesează să afli cum e să practici... guvernanța personală. 
La atelierele NESTworking, respirăm - inspirăm și expirăm - un AER sănătos, și pentru noi înșine, și pentru cei din jurul nostru. Pentru workshopul open, organizat în colaborare cu Asociația Brain Fitness - cercetați pagina dedicată atelierelor www.revdepov.ro/ateliere/NESTworking
NESTworking - un mediu de învățare care te deșteaptă!