14 apr. 2010

Antrenament .. la radio (1)

Interviu la Radio Romania Cultural 
- Cu ce incepem ? 
- Pai, zic sa incepem cu mine, ca sunt de fata. Eu am facut electronica. Iar a te antrena pentru a atinge un optim personal, in coaching, seamana foarte mult cu optimul unui sistem. 
- S-ar zice ca reducem fiinta umana la niste dimensiuni 
- Poate o intelegem mai bine! 
- Si pasiunea pentru psihologie? 
- Pasiunea pentru psihologie vine din pasiunea pentru oameni pe care am dezvoltat-o cel mai mult citind carti ! 
- Ce este coachingul ? De fapt, termenul s-ar traduce prin antrenament. 
- Da, a pornit de la ideea ca sportivul este antrenat de o persoana care nu joaca si a carei performanta in jocul respectiv nu o vedem. Cum foloseste jucatorul antrenorul, desi antrenorul nu vine sa dea cu piciorul in minge. Cum am putea avea un antrenor intr-o intreprindere, intr-o organizatie. Ca despre asta era vorba – cum sa faci profit. Au inceput sa apara astfel de oameni, nu neaparat cu pregatire psihologica. Cred ca cel mai important e sa iubesti oamenii, pentru ca in coaching e vorba de foarte mult respect pentru celalalt, si de empatie, care se finalizeaza prin respect - in coaching nu dai solutii. In momentul in care nu dai solutii cuiva, de fapt ii spui ca il consideri un om ok, in stare sa ia propriile decizii.

Un mic transcript din emisiunea „Întâlniri memorabile”, 2008 - cred că printre primele conversații la radio despre coaching. Mulțumesc deosebit extraordinarei doamne Eugenia Grosu Popescu!

.......
Later edit 2022: din păcate, această femeie formidabilă s-a stins la numai 76 de ani, in 2013. 
Un pic din viața domniei-sale e reflectat de acest articol de comemorare de anul trecut
Din păcate, prezentarea emisiunii nu a fost preluată de noul site al radioului public, așa că pun doar sigla oficială
Emisiunea era realizată de către diverși profesioniști, fiecare invitând pe cine alegeau ca fiind memorabili - și așa am ajuns și eu :) Am să încerc să încarc tot fișierul audio - să auziți ce întrebări bune mi-a pus doamna Grosu-Popescu și, nu în plan secund, ce voce extraordinară de radio a fost.